Acadèmic de Numero
M. Il·tre. D. Miquel Roca i Junyent

Caudéran, França. Polític català membre de Convergència Democràtica de Catalunya, i un dels pares de la Constitució Espanyola. És fill de Joan Baptista Roca i Caball, un dels fundadors d'Unió Democràtica de Catalunya. Va començar la seva activitat política en el Front Obrer Català (lligat al Front d'Alliberament Popular), al costat de Narcís Serra i Pasqual Maragall.

Des de la constitució de Convergència Democràtica de Catalunya el 1974, va ocupar la seva secretaria general adjunta fins el 1979.Va ser diputat a les Corts Espanyoles per Barcelona i President del Grup Parlamentari Català en el Congrés dels Diputats des de 1977 a 1995. Portaveu de Convergència i Unió (CiU) en diverses legislatures. Des de 1982 fins el 1995 va ser president de la representació de la Generalitat de Catalunya en la Comissió de Cooperació Bilateral amb l'Administració de l'Estat. Va ser candidat a president del Govern espanyol el 1986 sense que el seu Partido Reformista Democrático obtingués representació en el Congrés dels Diputats. Des de 1995 fins a 1999 va ser Regidor de l'Ajuntament de Barcelona.

Assessoria jurídica a través del seu despatx Roca Junyent, que va fundar el 1996. Escriu cada dimarts al diari La Vanguardia, a més d'impartir classes a la Universitat Pompeu Fabra de Dret Constitucional. Al setembre de 2006 li fou concedida la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya.